Sigulda

Sigulda

Sigulda är det perfekta resmålet för dig som vill komma bort från storstadens stress och puls, och bara andas ut och uppleva saker i vackra och rogivande omgivningar.

Ta sig hit

Sigulda ligger beläget ungefär fem mil från Riga, vilket gör att du enkelt tar dig hit på mindre än en timme med hyrbil. Det går också flera tågavgångar varje dag från Riga Centralstation till Sigulda, och biljetter köper du med fördel innan avresan för att komma så billigt undan som möjligt. Biljetterna hittar du här! Tågresan tar strax över en timme och kostar knappt 20 svenska kronor.

Uppleva

Sigulda har ovanligt mycket att uppleva sett till antalet invånare. Gemensamt för majoriteten av upplevelserna är att de låter dig ta del av det majestätiska naturskådespel som staden kan stoltsera med.

Glampa

För dig som inte vet vad Glamping är, så är det som en lyxigare typ av camping. På glampingen Klaukas kan du bo i något av dess åtta lyxigt inredda tält, vilka ser ut att vara inredda av hollywoodfrun Maria Montazami.

Upplev Gaujadalen

Om du promenerar genom Gaujadalen på någon av dess fina naturstigar får du uppleva idel vacker natur. Beger du dig till Paradisberget och tittar ut över landskapet vid de platåer som finns uppbyggda längs vägen får du en makalös panoramavy över det fantastiska landskapet.

Åk linbanan Zergli

Om du vill uppleva Gajuas enastående natursceneri från luften, gör du detta genom att åka med linbanan Zergli. Den är dessutom billig att åka med – ungefär 30 svenska kr för vuxna och 20 kr för barn. Linbanan kan gå så fort som upp till 60 km i timmen och de vyer du ser från luften saknar motstycke. Du kan också hoppa bungee jump här från en linbanevagn – från 43 meter upp i luften.

sigulda linbana - Sigulda
Ta linbanan upp till toppen av Zergli.

Livoniska Ordern

På Siguldas slott levde och verkade en gång i tiden den Livonska Ordern. Idag finns mest ruiner kvar av slottet, men vissa delar av de kringliggande byggnaderna har bevarats och återuppbyggts och denna plats är definitivt värd ett besök för alla barnfamiljer. Här kan du ta del av hur vardagen såg ut för bröderna i den Livonska Ordern, med träning i vapenhantering, stränga straff, tillverkning av diverse föremål och så vidare. Här arrangeras också festivaler varje år, och i de kringliggande byggnaderna går det bra att köpa souvenirer, tillverka egna tidstypiska föremål, samt äta mat.

Flyg Aerodium

Det här är en riktigt superhäftig upplevelse som man nästan inte får missa om man befinner sig i staden! I Aerodium får du nämligen uppleva hur det känns att flyga – helt utan hjälpmedel. Detta görs i stora lufttunnlar där du får ha på dig speciella dräkter med vingar (tänk: flygekorrar), och naturligtvis bärs också hjälm för god säkerhet. Priset är tidsbaserat beroende på hur länge du flyger, och det ligger från 28 euro för två minuters flygning. Det går att flyga så länge man önskar. Innan flygningen måste alla genomgå en kort utbildning som tar ungefär 10-15 minuter att genomföra.

Klättra bland träden

Till Baltikums största äventyrspark utomhus behöver alla vuxna barn göra ett besök. Här får du uppleva hinderbanor i träden, och du kommer klättra så högt som 20 meter över marken. Som att inte det vore nog finns här också ett bratt kälkspår att kasta sig utför och det finns mängder av utmaningar för den modige i denna park.

Turaida – Guds Trädgård

Turaida museiområde innehåller ett medeltida slott, mängder av antika hantverk samt ett fantastiskt naturskådespel. Turaida betyder ungefär ‘Guds Trädgård’, och det är inte alls svårt att förstå hur namnet valdes när man besöker den platå som låter en skåda ut över älvdalen i området. Naturen häromkring är helt enkelt enastående vacker.

Restauranger och shopping

Sigulda är en ganska liten stad, så förvänta dig inte något superutbud av varken butiker eller restauranger. Med det sagt finns det ändå några pärlor här, och Sigulda hyser faktiskt några lokala shoppingcenter. Priserna här är billigare än exempelvis Riga, vilket gör att det går att komma väldigt billigt undan när man äter och handlar.

Shoppingcenter

De två största shoppingcenter som finns i Sigulda är dessa:

  • Shopping center Chocolate: här kan du handla allt från mat till kläder och leksaker, och här finns faktiskt också en biograf. Vill du äta finns både restauranger och caféer att välja bland. Totalt är det 32 olika aktörer som finns på plats i centret.
  • Raibais Suns t/c: denna galleria är något mindre och totalt huserar 18 olika aktörer i byggnaden. Här finner du bland annat en zoo-butik och en alkohol-outlet, och naturligtvis kan du också äta och dricka i gallerians café.

Restauranger

Sigulda erbjuder förvånansvärt många möjligheter till att äta ute, och du kan här hitta både pizza och kebab, såväl som lokal, inhemsk mat. Eftersom konkurrensen är ganska stor mellan ställena håller de högt på kvaliteten och du kan se fram emot god och högkvalitativ mat i stort sett överallt. Några restauranger värda ett besök i staden är bland annat:

  • Tobio Sushi: serverar precis som namnet anger bland annat sushi. Här kan du dock även välja på flera andra asiatiska rätter, och miljön i restaurangen är mysig och fräsch.
  • Kafejnika Zalumnieku piestatne: här får du inte bara god mat – att äta här är en upplevelse i sig. Det går att äta både inne, såväl som ute, och miljön är verkligen genuin och härlig.
  • Siguldas kebabs: lokalt mathak som erbjuder riktigt god kebab i olika utföranden. Du kan dock också äta flera andra rätter som vi i Sverige kanske inte skulle förknippa med just kebab – såsom friterad fisk och stekta jätteräkor till exempel. Här får du god mat till en riktigt billig peng, och Siguldas kebabs är något av en favorit hos lokalbefolkningen.
  • Viesnica un restorans Aparjods: restaurang beläget i stadens hotell. Här kan du avnjuta lite mer exklusiva måltider i den mysiga restaurangdelen. Vi kan rekommendera en rundtur kring hotellet när du ändå är i krokarna, för här är det riktigt mysigt och gemytligt att vara.
  • La Pizza Veloce: lokalerna här är verkligen inte de bästa, och miljön är rätt oinspirerande – ungefär som för vilken pizzeria som helst. Här finns dock en liten lekavdelning för barnen, och framförallt så finns här otroligt goda pizzor. Ett välbesökt ställe bland de lokala i staden.