Bra att veta

Bra att veta

Här samlar vi viktig information som du kan tänkas behöva när du reser till Lettland.

Vaccin

När du reser till Lettland finns inga obligatoriska vacciner som krävs för att komma in i landet. Det rekommenderas dock att du dels har det grundläggande skydd du får i vaccinationsprogrammet, samt att du även vaccinerar dig mot Hepatit A, samt Hepatit B.

Väder

Lettland har ett väder som är präglat av de fyra årstiderna. Vintrarna är kalla med minusgrader och somrarna är varma. Årets varmaste månader är juni, juli och augusti, då genomsnittstemperaturen ligger runt 20-24 grader. Landet är inte bara ett populärt sommarresmål, då även de kalla vintrarna bland annat lockar många skidåkare.

Språk

I Lettland talar man lettiska som officiellt språk och även ryska är ett språk som är vanligt förekommande. Om du inte talar något av dessa språk funkar det som regel även mycket fint med engelska – åtminstone så länge du befinner dig i de större städerna. Om du är på besök i någon mindre stad eller by, kan det bli svårare med engelskan, då majoriteten av de engelskspråkiga letterna är bosatta i någon större stad där det engelska språket är mer vanligt förekommande.

Eluttag

I Lettland har de samma eluttag som i Sverige – nämligen typ C. Du behöver därför inte någon reseadapter när du besöker landet.

Larmnummer och ambassad

Om du är nödställd och behöver hjälp när du befinner dig i Lettland så är det officiella nödnumret 112. Detta kopplar dig till både polis, brandkår och ambulans. Eftersom landet är medlem i EU behöver du ha med dig det blå sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan för att bevisa att du har rätt till vård på samma villkor som landets egna medborgare.

Den svenska ambassaden ligger på Andreja Pumpura Iela 8 i Riga och nås enklast antingen via telefon på nummer +371 6768 6600, eller via epost: ambassaden.riga@gov.se.

Landskod

För att ringa till lettiska nummer slår du +371 innan numret och tar bort den första nollan. På Landskod.com finns en lista över riktnummer till städer och regioner i Lettland.

Valuta och betalning

I Lettland används euro som valuta, och en euro motsvarar strax över 10 svenska kronor, även om värdet varierar något beroende på hur kursen står. Du kan betala med kort på de flesta ställen i de större städerna, men i mindre butiker eller utanför storstäderna kan du inte räkna med att få betala med kort då många aktörer där endast godtar kontanta medel. De flesta butiker och andra aktörer som godtar kortbetalningar markerar detta med ett klistermärke på butikens dörr, där det anges vilka betalkort de accepterar.

Det finns många bankomater att välja mellan i de större städerna, men det brukar glesa ut fort bland dessa ju längre bort från storstan du kommer. Ta därför ut kontanter i förväg om du ska bege dig ut på en resa. Tänk på att många kort tar ut en uttagsavgift, vilket gör att det ofta blir billigare att göra färre men större uttag, istället för flera uttag med småsummor.

Tidsskillnad

När du reser till Lettland behöver du ställa fram klockan en timme, eftersom de befinner sig i en annan tidszon än vad vi gör här i Sverige.

Dricksvatten

Du kan dricka kranvattnet i Lettland om du vill – det kommer inte göra dig sjuk. Däremot brukar det smaka ganska starkt av klor, vilket gör att de flesta ändå föredrar att köpa sitt dricksvatten i landet. Detta kommer dock inte ha någon större inverkan på din resebudget, eftersom det generellt är väldigt billigt med mat och dryck i landet.