Jurmala

Jurmala

Jurmala är känd som Lettlands enda kurort och i denna stad avnjuter du den fantastiska naturen och miljön, vilket fungerar som balsam för själen.

Ta sig hit

Jurmala ligger endast 25 kilometer från Riga och ynka 10 kilometer från flygplatsen. Det gör att staden fungerar perfekt både som weekendresmål, såväl som en avstickare över dagen från Riga. Oavsett om du reser direkt från flygplatsen, eller genom Riga, så är taxi det absolut smidigaste alternativet. Detta rekommenderas, eftersom taxi överlag är väldigt billigt att resa med i Lettland. Om du vill spara på utgifterna går det också minibussar och tåg till Jurmala, och dessa avgår från Centralstationen i Riga. Du ska då kliva av på Majori Station.

Upplev staden

Det som är absolut mest lockande med Jurmala är dess fantastiska omgivningar, men det finns också några andra sevärdheter för den som vill ha lite påfyllning i sitt kulturella bibliotek.

  • Sandstranden: stranden i Jurmala består av en 32 kilometer lång sträcka, vilken även är anpassad också för rörelsehindrade.
  • Livu Akvaparks: i Jurmala finner du vattenparken Livu Akvaparks, och det är inte vilken vattenpark som helst – det är nämligen norra Europas största vattenland.
  • Stadsmuseet: ett mysigt stadsmuseum med fokus på vad staden haft att erbjuda genom åren. Här får du uppleva stadens historia, och vi rekommenderar att du besöker utställningen om kurortsmode genom tiderna där du bland annat får ta del av badmode från sent 1800-tal ända fram till 1970-talet.
  • Dzintaru konsertsal: hit ska du gå för att ta del av stadens kulturliv. Detta är ett för staden mycket viktigt kulturminnesmärke och hit kommer årligen flera artister från hela världen för att uppträda.
  • Kemeri Nationalpark: här får du ta del av vacker miljö, och vi kan rekommendera en tur på den nyligen renoverade och restaurerade promenadstigen som tar dig på en fantastisk naturupplevelse genom Kemerikärret.
  • E. Racenes Badhus: detta badhus stod färdigt år 1916, och har öppet varje dag året om. Här finns flera olika typer av bad att uppleva – bland annat kan du bada i varmt havsvatten, kolsyra, syre och barrarextrakt.
  • Inner Light: ett konstgalleri där du får uppleva något så häftigt som konstverk målade i fluorescerande material. Genom att målningarna belyses med en speciell lampa tas de fluorescerande färgerna fram och konstverken förändras framför ögonen på besökarna.
kemeri nationalpark - Jurmala
En utflykt till Kemeri nationalpark utanför Jurmala är en häftig upplevelse.

Restauranger och shopping

Det mesta av Jurmalas shopping är koncentrerat till huvudgatan Jomas Street. Här finner du många lokala butiker, och det finns också flera olika stånd längs med gatan som säljer bland annat souvenirer och handarbeten. Oavsett om det är kläder eller prylar du är ute efter finns det här, och det ligger också flera restauranger längst huvudgatan. Prisnivån är generellt låg, och på Jomas Street kan du göra många fina fynd och äta gott till en billig peng.