Resa runt i Lettland

Resa runt i Lettland

Lettland är, precis som de andra baltiska länderna Estland och Litauen, ett relativt litet land vilket gör att det enkelt att resa runt. Tack vare bra kommunaltrafik, järnvägar och bussar kan du smidigt ta dig runt i de lettiska städerna samt resa till andra destinationer inom Baltikum. Här hittar du de bästa tipsen för att resa runt i Lettland.

Att resa inom städer

Stora städer som huvudstaden Riga och staden Daugavpils har bra kommunaltrafik med ett välutvecklat system med spårvagnar, bussar och trådbussar. Du kan enkelt köpa biljett online eller på stationer eller i kiosker.

På hemsidan Rīgas satiksme hittar du biljettinformation på engelska. Här hittar du även information om transportmedel i Riga, de olika biljettyperna, hur e-biljetter fungerar, tidtabeller samt en karta över alla platser där du kan köpa bussbiljetter.

För liknande information i Daugavpils kan du besöka hemsidan Daugavpils satiksme. Även här kan du köpa e-biljetter som gör det enkelt och smidigt att resa runt i staden. Liknande system finns i städerna Liepāja, Jelgava och Jūrmala.

I samtliga lettiska städer är det även relativt billigt att ta taxi, Uber eller Bolt. Det går även att hyra bil för att utforska staden på egen hand.

Att resa mellan städer

Lettland är som sagt ett relativt litet land som kan utforskas med bil, tåg eller buss. Det finns olika fördelar med olika transportmedel. Vilket som passar dig bäst beror på dina preferenser.

Bil

Bil är det bästa sättet att resa runt i Lettland om du vill ha full frihet. Med bil kan du ta dig till avskilda platser och enkelt resa mellan olika lettiska städer. Du kan antingen hyra bil på plats i Lettland eller ta bilfärja från Sverige. Det går dagligen färjor från Nynäshamn till Ventspils i Lettland. Du kan även ta med bilen på färjan till Estland och bila därifrån till Lettland.

Trafikreglerna i Lettland likar de svenska, men kom ihåg att det är obligatoriskt att alltid ha halvljuset påslaget när du kör bil i Lettland. Det gäller både dagtid och kvällstid.

Tåg

Tåg är ett utmärkt sätt att upptäcka Lettland. Järnvägen är välutvecklad med många avgångar mellan de olika städerna. Det finns dock inga snabbtåg. På Pasazieru vilciens kan du se de olika avgångarna och köpa biljetter. Om du vill resa med tåg till de baltiska grannarna Estland eller Litauen behöver du byta tåg vid gränsen samt köpa två olika tågbiljetter. Biljetter köps online eller på tågstationen. Rigas Centralstation heter Rīgas Centrālā stacijа och den ligger centralt i stan. Vilnius Centralstation heter Geležinkelio Stotis och Tallinns Centralstation heter Balti jaam.

riga centralstation - Resa runt i Lettland
Riga, Latvia – May 7, 2017: Passengers and train are on the platform at the Central station in Riga, Latvia

Buss

Alltfler resenärer upptäcker Lettland och Baltikum med buss. Det finns många bussbolag som erbjuder prisvärda resor. Du kan enkelt boka bussbiljett via bolag som Flixbus, Ecolines, Lux Express och Hansabuss.

Flyg

På grund av Lettlands ringa storlek finns det knappt några flyg mellan de olika lettiska städerna. AirBaltic flyger mellan Riga och Liepaja. Däremot finns det många flyg till och från Riga och andra baltiska städer, exempelvis Tallinn och Vilnius.

Att resa till andra länder i Baltikum

Det finns flera sätt att resa till Estland eller Litauen från Lettland. Du kan resa med bil, tåg, buss och flyg. Om du hyr bil i Lettland är det viktigt att du kontrollerar med uthyraren att det är tillåtet att köra över landsgränsen med bilen.