Riga

Riga

Riga är det absolut mest populära besöksmålet i Lettland, och det är också landets huvudstad. Ungefär en tredjedel av landets befolkning är bosatta här, och den som upplevt Riga med egna ögon förstår snabbt varför staden är så populär.

I staden finns många arkitektoniskt intressanta byggnader att se på och Riga är en stad som bär på en hel del historia. Staden är belägen på den lettländska västkusten samtidigt som den också korsas av den stora floden Daugava – och omgivningarna och miljön i Riga är otroligt vackra. Det är inte för inte som staden ofta refereras till som Baltikums pärla, och Riga är ett resmål som ofta rekommenderas i stora resemagasin och liknande tack vare sitt vackra läge och sin fördelaktiga prisbild.

riga julmarknad - Riga
I Gamla stan i Riga ordnas varje år en julmarknad väl värd ett besök.

Upplev Riga

Riga är en otroligt vacker stad, och en stor del av dess charm består i att det här finns väldigt många välbevarade äldre byggnader från en stor variation av tidseror. Här kan du uppleva arkitektur uppförd över allt från tidig medeltid till idag. Det finns också flera andra spännande sevärdheter och upplevelser att ta del av i staden.

Gamla stan

Gamla stan i Riga heter Vecrīga på det lokala språket, och är något du inte bör missa. Här råder förbud mot biltrafik och stadsdelen finns på grund av sin rika mängd av vacker arkitektur upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Gamla stan är där grunden till staden Riga lades, och denna stadsdel är otroligt rik på historia. Vi rekommenderar därför att du genomför någon av Gamla stans guidade turer – dessa genomförs av flera olika aktörer och brukar kosta runt en hundralapp. Det brukar vara en klart prisvärd upplevelse, som låter dig ta del av staden på ett annat sätt än vad man annars får göra när man som turist bara strosar rent allmänt genom staden.

När du befinner dig här får du inte missa St Peterskyrkan, vilken började byggas redan år 1211. Staden innehåller också flera souvenirbutiker och torg där du kan köpa lokala varor. Tänk på: prisnivån i Gamla stan är generellt något högre än resterande delar av staden, beroende på att detta är en av de största turistattraktionerna i hela landet.

Riga Zoo

Riga Zoo är ett utmärkt besöksmål för barnfamiljer och detta zoo grundades för över 100 år sen. Här finns över 4 000 olika djur, som är fördelade på mer än 500 olika arter. Här bedrivs också forskning kring olika djurrelaterade projekt vilka har som syfte att bevara hotade arter, och fokus för detta ligger framförallt på inhemska arter som hotas av utrotning.

Spa

Något som kanske inte alla har koll på, är att Riga är en riktigt fin spaort. Här finns ett stort utbud av olika spa att välja mellan, och dessa är som regel nischade åt olika håll för att locka besökare. Det finns spaupplevelser för alla prisklasser, och det finns faktiskt också spa som riktar in sig mot barnfamiljer.

Några spa som kan vara värda ett besök, beroende på vad du är ute efter, är:

 • Dome spa: ett lyxigt och exklusivt spa där du bland annat kan få hela spaavdelningen för dig själv.
 • Espa: detta spa rekommenderas framförallt till par, eftersom stor fokus ligger på den romantiska stämningen. De har också champagnebarer i badavdelningarna för extra stämning.
 • Spaavdelningen på Hotell Opera: detta är ett av de spa som riktar in sig mot barnfamiljer. Här är barn hjärtligt välkomna och de erbjuder barnanpassade behandlingar med produkter som luktar till exempel mint, godis eller tuggummi. Istället för champagnebar finns här frukt och chokladdryck till barnen.

Operahuset

Den som uppskattar opera bör definitivt ta sig ett besök till operahuset i Riga. Detta är en riktigt maffig byggnad – både på utsidan såväl som på insidan. Här brukar också högkvalitativa uppsättningar av olika operetter arrangeras. Vi lovar dig att du inte kommer bli besviken.

riga operahus 1024x682 - Riga
Rigas Operahus – inte bara en fin byggnad på insidan. Passa på att besöka parken utanför.

Saluhallar

Belägna precis bredvid Centralstationen i Riga hittar du inte mindre än fem helt enorma byggnader som tidigare fungerat som stall åt zeppelinare. Idag är syftet med lokalerna dock något helt annat – idag hyser de istället saluhallar, och utbudet i dessa är otroligt imponerande. Här hittar du allt mellan himmel och jord, och det är en upplevelse i sig bara att vandra runt bland de olika försäljarna för att uppleva mat och delikatesser från jordens alla hörn. Obs: var uppmärksam på ficktjuvar, stölder är ganska vanligt förekommande här inne.

House of the Blackheads

Denna otroligt vackra byggnad går inte att beskriva med ord – den måste upplevas med egna ögon. Den uppfördes under 1300-talet och dess namn härstammar från att byggnaden under en tid ägdes av en samling utländska köpmän som kallade sig själva för Blackheads. Huset användes på den tiden till att arrangera storslagna fester och andra vida kända tillställningar. Tyvärr bombades byggnaden sönder under andra världskriget, men i samband med att Riga år 2001 firade sitt 800-årsjubileum återuppbyggdes House of the Blackheads till sin forna glans. 

Zviedu Varti

Denna sevärdhet finner du i Gamla Stan, och översatt till svenska betyder Zviedu Varti ungefär “Svenskporten”. Historien kring denna är ganska makaber, och den förtäljer att ovanför porten bodde Rigas bödel. Denne hade som tradition att ställa rosor i sitt fönster kvällen innan en avrättning skulle ske, så att alla skulle veta när det var en ny avrättning på gång.

Evenemang i staden

Varje år sker ett stort antal evenemang i Riga, och det kan vara kul att planera sin resa så att den sammanfaller med något av dessa, eftersom det brukar vara stora folkfester vid dessa tidpunkter.

 • Stadsfestivalen i Riga: Detta är årets happening i Riga och förvandlar under tre dagar staden till en enda stor livlig festival. Här kan du uppleva olika aktiviteter och njuta av föreställningar och kultur. Under dessa dagar kan du bland annat ta del av sportarrangemang, musikuppträdanden, dansföreställningar, vernissager, teaterföreställningar och mycket annat.
 • Ligo: skulle nog närmast kunna beskrivas som den lettiska motsvarigheten till vår svenska midsommar. Det är sommarsolståndet som firas, och traditionen firas landet runt. I Riga firar man genom att samlas på det torg som ligger framför Domkyrkan, och här äts det god mat under dagen, och på kvällen sjunger man och dansar runt stora eldar.
 • Internationella balettfestivalen: Denna festival har varit en årlig tradition sedan den på initiativ av den prima ballerinan Lita Beiris infördes i 1996. Här får du ta del av fantastiska dansare som rest hit från hela världen – och det är en ynnest att som dansare få delta i denna festival.
 • Museernas natt: En natt varje år håller museerna i staden öppet till långt efter midnatt. Det finns också många andra kulturella institutioner som brukar haka på och hålla öppet långt fler timmar än vanligt, och runt om i staden arrangeras diverse kulturella upplevelser, shower och arrangemang att delta i eller se på. Går av stapeln i maj varje år.

Ta sig runt

Om du befinner dig i centrala Riga har du i stort sett allting inom ett behändigt gångavstånd. Föredrar du att använda dig av kommunikationer för att ta dig runt – till exempel om du ska till de yttre delarna av staden eller längre – så finns det goda möjligheter att ta dig dit du vill till ett vettigt pris.

Taxi föredras av många turister, då det i Riga inte är särskilt dyrt att resa med dessa. Se dock till att avtala ett ungefärligt pris på förhand, och kolla så att taxametern är påslagen under hela resan. Många taxichaufförer tar kort – men inte alla.

Spårvagn och buss är de lokala kommunikationer som erbjuds i Riga, och bägge dessa tar dig runt i staden både snabbt och billigt. Det går täta avgångar och standarden på färdmedlen är helt okej. Se till att köpa din biljett på förhand, eftersom det medför en extra kostnad att lösa dessa direkt på bussen eller spårvagnen. Biljetter kan du som regel köpa i en automat vid hållplatsen. Normalpris för en biljett i staden är ungefär 10-15 kr.

Till och från flygplatsen rekommenderar vi dig att kolla alternativen på Flygtransfer.nu.

Äta här

Precis som vi förväntar oss av Baltikums Pärla, har vi inte bara möjlighet att utmanas kulturellt – utan också kulinariskt. Riga har ett stort utbud av olika restauranger att välja mellan, och du kommer i staden att finna mat inspirerad av världens alla kök. Det är relativt billigt att äta ute i Riga, vilket gör att många turister föredrar att unna sig lyxen att gå på lite finare restauranger – men du bör för all del inte heller missa de mer budgetvänliga alternativen. Maten är överlag väldigt god i Riga och den är känd för att hålla en hög kvalitet.

Några restauranger i Riga som kan vara värda ett besök är bland annat dessa:

 • Restaurant 3: ligger belägen i Gamla Stan och är ett mycket populärt tillhåll som ofta är fullt. Du bör därför boka bord i god tid om du vill vara säker på att hinna äta här under din visit i staden. Restaurangen är mest känd för sin speciella 7-rätters avsmakningsmeny, vilken innehåller en samling rätter med inspiration hämtad direkt från naturen.
 • Vincents: detta är en av de mer exklusiva restaurangerna i staden, och prisnivån är ganska hög här inne då det är en känd gourmetrestaurang vars goda rykte spridit sig långt utanför landets gränser. Här har många kändisar dinerat genom åren, bland annat Elton John, George Bush, Angela Merkel, Prins Charles och många fler.
 • Muusu: också detta är en mycket populär restaurang, där en bokning av bord rekommenderas för att säkra en middagsplats. Restaurangen karakteriseras av en stilren inredning, hög service och fantastiskt god mat.
 • Equus: hos Equus får gästerna ta del av tillagningsprocessen, eftersom restaurangen har ett öppet kök. Maten är prisvärd och du finner en stor bredd i menyn, även om huvudfokus ligger på klassisk lettisk och skandinavisk mat. Fun fact: ‘Equus’ betyder ‘en häst’ på latin, och namnet kommer från att restaurangen ligger där den berömde Baron Münchhausen på 1700-talet hade sitt stall.
 • Rozengrals: att besöka denna restaurang är som att slungas tillbaka till medeltiden. Den tidsenliga stämningen börjar redan på gatan utanför, vilken dekorerats enligt en medeltida anda – och upplevelsen fortsätter inne i restaurangen. Även maten och drycken på menyn är inspirerad av maträtter från samma epok, och ett tips är att inte missa honungsölen – den är riktigt god.

Shopping i Riga

Om du har en faiblesse för shopping är Riga en riktigt rolig stad att befinna sig i, då du här kan handla alltifrån exklusiva märkesvaror till lokalproducerade (och ofta väldigt billiga) saker. Här finns också marknader där du kan köpa mat, råvaror och olika typer av delikatesser.

 • Centraltorget: hit ska du gå för att införskaffa dagsfärska råvaror till matlagningen till ett billigt pris. Dessa är levererade direkt från landets bönder, och eftersom letterna verkligen älskar sina råvaror har dessa en genomgående mycket hög kvalitet.
 • Terbatas-gatorna: här hittar du ett stort utbud av olika butiker, bland annat ska du gå hit om du vill hitta inhemsk inredning och olika presentartiklar.
 • Kr. Barona-gatorna: dessa gator är välkända för sitt goda shoppingutbud och du som vill hitta lite stilrena nya favoriter till garderoben bör definitivt styra din kosa hit.
 • Galerija Centrs: ett av stadens största shoppingcenter, beläget i Gamla Stan. Här finner du exklusiv shopping såsom exempelvis Tommy Hilfiger, GANT och Marc O’Polo, blandat med billigare shopping som bland annat H&M och Accessories. Totalt finns 110 butiker i centret, och om du blir hungrig finns här även både caféer och restauranger.
 • Stokkmann: också Stokkmann hör till en av de större galleriorna, och denna ligger centralt beläget mitt i huvudstaden. Här hittar du allt från exklusiv shopping och mode till heminredning, och här finns också flera restauranger vilka serverar mycket god mat. Tips: bege dig till servicedisken på fjärde våningen, då de där delar ut rabattkort vilka ger 10% rabatt på ordinarie priser till turister.