Det lettiska köket

Det lettiska köket

I det lettiska köket spelar jordbruket en viktig roll, och så gör även fisk. Maten överlag är väldigt fet, och variationen av kryddor är inte så stor. Till exempel så består en vanlig rätt i landet av grå, kokta ärtor som serveras tillsammans med bitar av bacon. Andra ingredienser som är vanliga i den lettiska matlagningen är potatis, vete, korn, grönkål, lök, ägg och fläsk.

En för landet typisk ost är Kimenu Siers – en ost gjord på kummin. Borsjtj, en slags soppa baserad på rödbetor, är en mycket vanligt förekommande rätt, och Sauerkraut, eller surkål, används ofta som tillbehör till maten. Letterna har också sin egen variant av smörgåsbord – aukstais glads. Ugnsbakade Piroger bör du prova när du är i Lettland, och en lettisk specialitet som du inte får missa är inlagd svamp.

Om du har en grej för sötsaker måste du provsmaka den lettiska chokladen. Faktum är att denna är välkänd bland finsmakare för sin goda smak och höga kvalitet. Den största chokladtillverkaren i landet heter Laima, och denna producent kan närmast jämföras med Marabou.

Dryckeskulturen innefattar idel starka drycker och öl, vodka och balzam (en slags likör gjord på örter, kryddor, blommor, oljor och bär. Kallas på engelska ofta för black balsam) är vanligt förekommande.

Äta ute

Även om den traditionella maten i Lettland för en svensk kan kännas ganska grå och tråkig, är detta ingenting som har smittat av sig till landets restauranger. De senaste åren har en våg av nyskapande och kreativa kockar tagit plats, och generellt sett serverar restaurangerna i landet välsmakande och innovativa rätter till ett klart överkomligt pris. Det är avsevärt billigare att äta på restaurang i Lettland, jämfört med svenska priser.

Du kan hitta billiga restauranger med klassisk lettisk husmanskost, såväl som exklusiva gourmetrestauranger med en internationell meny – och allting däremellan. Lettland har ett rikt utbud av olika matställen, så oavsett vad dina smaklökar kräver kommer du med största sannolikhet kunna hitta det i Lettland.

Dricks

Det är standard att ge dricks när man ätit på restaurang i Lettland. Normalt avrundar man notan uppåt, men om du är extra nöjd med den service du fått är det normalt att ge 5-10 % av notan i dricks.